Avontuur van eigen bodem

Den Haag

Home » Routes » Zuid-Holland » Den Haag

Route details

Een lange kanotocht vanuit Den Haag is eens wat anders dan kanotochten door de natuur in Nederland en het buitenland. Of een échte lange kanotocht vanuit Den Haag eigenlijk wel mogelijk was, dat wisten we niet. We zochten een veelbelovende route op en stapten desondanks nog een beetje skeptisch in onze opvouwbare kano voor een ontdekkingstocht.

Dat kanoën eigenlijk bijna altijd relaxt is, bewijzen de eerste paar meters over de Haagse wateren. Het is ook leuk om de stad vanuit een nieuw perspectief te zien. Je ontdekt dat ligplaatsen voor bootjes met bordjes tegen de kadewand zijn gemarkeerd, goed te zien vanaf het water – een stuk moeilijker te zien vanaf de kant. Gaandeweg kom je ook tot de ontdekking dat veel waterwegen ononderbroken met elkaar verbonden zijn. Bruggen leiden onder kruispunten door, waarover het verkeer onverstoord een weg de stad in vindt. Het blijkt al snel echt een lange kanotocht vanuit Den Haag te worden.

De route begint langs de Moerweg, aan de oostkant van het Zuiderpark. Woonboten liggen in dit toch smalle water, dat overgroeid is met kroos. Al snel nader je Rijswijk aan de ene kant van het water en Wateringseveld aan de andere, over de Strijpwetering, richting de Zweth. Daar kom je heel even in de polders, tussen Wateringen en Den Hoorn.

Hier pronkt nog de Schaapsweimolen in de Hoekpolder, vlak voor je de eerste keer onder de A4 doorpeddelt en de rechteroever opeenvolgend grondgebied is van Den Hoorn en Delft. Nadat je het treinspoor passeert ben je vlot bij Het Haantje, waar De Kerstanje uitmondt in de Delftsche Vliet, waarop je noordwaarts stuurt, langs het oude Jaagpad.

Dit water is onderdeel van het Rijn-Schiekanaal, dat Rotterdam via binnenwateren verbindt met Delft, Den Haag, Leiden, Amsterdam en zo feitelijk heel veel plekken in Nederland. Je krijgt zin in een lange tocht, al je niet wordt getemperd door de golfslag die je te verduren kan krijgen van iets te enthousiaste pleziervaart- of binnenvaartschippers. Het grote viaduct over de A4 bij Rijswijk is duidelijk gemaakt voor deze grote schepen.

Voorbij de Hoornbrug kan je het Schiekanaal verlaten en, ter hoogte van Pretpark Drievliet, de Haagse Trekvliet opvaren. Kort daarna vaar je onder de Geestbrug door. Dan kom je langs de Binckhorst voordat je de Laakmolen passeert. De poldermolen uit 1699 staat inmiddels ingebouwd tussen hoge gebouwen en kan nog maar zelden draaien. Hij blijft desondanks mooi om te zien, zeker vanaf het water dat vanaf hier rechtdoor nog te volgen is tot het centrum van Den Haag.

Je slaat af richting de Laakhavens en passeert de spoorweg opnieuw bij de Waldorpstraat, dichtbij Station Moerwijk. Via het Laakkanaal maak je de ronde van 21 kilometer compleet. Je kan dan zeker spreken van een lange kanotocht vanuit Den Haag die bewijst een heerlijke en verrassend leuke tocht te zijn, door afwisselende gebieden rijk aan geschiedenis. Een unieke manier om de stad en haar omgeving verder te leren kennen!