Avontuur van eigen bodem

Grensmaas

Home » Routes » Limburg » Grensmaas

Route details

Deze kanoroute op de grens van Nederland en België leidt langs het Natura 2000 gebied op de Nederlandse oever van Grensmaas. De hele riviervallei is onderdeel van het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei. De Grensmaas is alleen toegankelijk voor kano’s en kajaks. Onderdeel van de route zijn een aantal lichte stroomversnellingen.

De route begint vlakbij de stuw bij Borgharen. Door de rivier stroomafwaarts van die stuw te bevaren, ligt een onafgebroken route van 24 kilometer voor de boeg, tot het veer bij Berg. De rivier kan nog verder bevaren worden en de route kan dus worden verlengd, bijvoorbeeld tot Maaseik. De route kan ook verkort worden met een mogelijk in- of uitstappunt bij Elsloo, waar het gebied over land toegankelijk is via de Brug Elsloo.

Sinds 2017 wordt het gebied onder handen genomen in het Project Grensmaas, waarbij de inrichting van het (natuur)gebied wordt herzien vanaf beide oevers van de rivier. Hoogwaterbeveiliging en rivierherstel staan hierbij voorop. De Grensmaas krijgt hierbij meer ruimte. De nieuwe natuurgebieden op de oevers worden in beheer genomen door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De bedding is de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat.

Deze route is beschreven in het boek Kanoparadijs Nederland. Bestel ‘m hier.