Avontuur van eigen bodem

Hunze

Home » Routes » Drenthe » Hunze

Route details

Kanowater is zeldzaam in Drenthe. De Hunze is een prachtige uitzondering. De waterloop biedt heel wat kilometers kanowater, waarvan deze route van Gasselternijveen tot Spijkerboor een mooi onderdeel vormt voor een dagtocht.

Bij molen De Juffer kan de kano te water worden gelaten, waarna vrij snel een mooi meanderend stuk van de rivier volgt. Je kan hier sporen vinden van bevers. Mogelijk moet je een weg vinden langs of onder een omgevallen boom die de doorgang verspert. Het hoort allemaal bij deze tocht dwars door in ere herstelde natuur.

Doorgebroken dijken laten de Hunze op veel plekken weer de vrije loop. De oude dijken vormen een leuke historische puzzel, die nog laat zien hoe het landschap hier is verandert. Waar de rivier dwars door een oude dijk stroomt, versnelt het water soms over stenen die nog op de bodem liggen.

Ter hoogte van Gasselterboerveen moet één stuw gepasseerd worden, die het water op peil houdt. Als de stuw gesloten is, kan over land de kano naar de andere kant worden getild. Er is geen kanosteiger, maar de oevers laten uit- en instappen goed toe.

Verder kunnen we het slingerende water volgen tot de rivier weer meer lijkt op de Oostermoerse Vaart die hij als tweede naam draagt. Even voor Spijkerboor worden de oevers steeds strakker en de bochten in de waterloop minder grillig. Van de lichte stroming blijft hier weinig over. Bij de kanosteiger van Spijkerboor kan de kano weer uit het water gehaald worden.

Dit is geen rondroute. Je kan de kano bij Gasselternijveen achterlaten, vervolgens in een auto met fietsen naar Spijkerboor rijden en terug fietsen. Openbaar vervoer biedt hier weinig mogelijkheden voor een alternatief.

De route kan eenvoudig verlengd worden door het Annermoeras tot de Groeve, met net na Spijkerboor weer een prachtig meanderend stuk. Dat deel is ook in tegengestelde richting zonder moeite bevaarbaar.

Deze route is beschreven in het boek Kanoparadijs Nederland. Bestel ‘m hier.