Avontuur van eigen bodem

Kager Plassen

Home » Routes » Zuid-Holland » Kager Plassen

Route details

Een kanotocht over de Kagerplassen leidt niet alleen over open water, maar ook door sloten rondom de plassen. Je kiest met deze kanoroute voor een afwisselende tocht door een prachtig polder- en waterlandschap.

In Oud Ade kan bij de Sint-Bavokerk geparkeerd worden, dichtbij een plaats om een kano te water te laten. De kanotocht over de Kagerplassen kan daar in beide richtingen worden aangevangen. Bij gunstige wind kan je in de richting van de molen peddelen.

De route leidt dan over de Oude Ade naar de Zomersloot. Die sloot ligt zo’n 2 meter bóven het omringende polderlandschap, een apart gezicht en goed voor een prachtig uitzicht. Temidden van uitgestrekt groen grasland kano je richting de Koppoel bij Rijpwetering.

Je neemt de noordelijke uitgang van deze eerste kleine plas op de route. Het water richting de volgende plas heet Waterloos. De Waterloospolder ligt westelijk en je passeert de Waterloosmolen die fungeert als hulpgemaal bij extreme wateroverlast. De volgende plas is de Kleipoel, die je vanuit het westen opvaart en in het noorden verlaat.

Via de Ade buig je westwaarts richting de grotere plassen van het natuurgebied. Die vaar je dan op vanuit het oosten bij West Ade. Je vaart hier achtereenvolgens over de Kever, Spijkerboor en Zweiland tot de jachthaven bij De Kaag. Hier verlaat je de grote plassen en vaar je weer de polder in.

Over de Zijp kom je bij het Vennemeer dat je in zuidelijke richting direct weer verlaat naar de Stingsloot. De Stingsloot leidt naar de Vaarsloot waarover je weer bij Oud Ade aankomt om de kanotocht over de Kagerplassen rond te maken.

Deze kanotocht over de Kagerplassen is het hele jaar rond – en zeker op een mooie winterdag – een absolute aanrader!

Deze route is beschreven in het boek Kanoparadijs Nederland. Bestel ‘m hier.