Avontuur van eigen bodem

Kanotocht door Leiden

Home » Routes » Zuid-Holland » Kanotocht door Leiden

Met deze kanotocht door Leiden verken je 14 kilometer van vertakkingen van rivieren rondom de stad, langs de oude binnenstad van Leiden tot en met de Kagerplassen. Een leuke combinatie van stad, natuur en geschiedenis van ons land.

De kanotocht begint in Leiderdorp, op de oostoever van de Zijl, een korte rivier die richting het noorden de verbinding vormt tussen de Oude Rijn en de Kagerplassen. Om eerst Leiden in te varen volg je de Zijl naar het zuiden, tot de Oude Rijn rechtsaf de stad inleidt, waar deze uitkomt op de Zijlsingel, die je linksaf langs de stadswallen van de binnenstad kan volgen.

Achtereenvolgens bevaar je rondom de stadswallen van oost naar west deze Zijlsingel, dan de Zoeterwoudse Singel en de Witte Singel. Je passeert hier de Oude Sterrewacht en de Hortus botanicus. Daarna kruis je opnieuw de rivier die hier, na de binnenstad, dan de Rijn heet. Naar het noorden vaar je verder over de Morssingel en de Rijnsburgersingel tot de Marepoortbrug in het noorden van de binnenstad.

Ter hoogte van de Marepoortbrug sla je linksaf. Zo peddel je de trekvaart Haarlem-Leiden op. Die trekvaart leidt langs Oegstgeest noordwaarts en kan daar verlaten worden naar de Warmonder Leede, die onder het treinspoor doorloopt. Hier kom je vervolgens uit op het water van de Kagerplassen.

Over de plas ’t Joppe liggen alle Kagerplassen dan voor de boeg, maar je steekt alleen deze eerste plas over om weer bij de Zijl te komen, de rivier waarop deze tocht begon en dan logischerwijs ook eindigt. Je vaart de route zo rond en hebt dan ook de hele rivier de Zijl bevaren, die maar zo’n 4,5 kilometer lang is.

Het is ook mogelijk om de route te verlengen met een kanotocht over de Kagerplassen.