Avontuur van eigen bodem

Wedderbergen

Home » Routes » Groningen » Wedderbergen

Vanaf het Groningse Veelerveen volg je de kanoroute Wedderbergen over het Mussel-Aa-kanaal tot de Ruiten Aa. Die beek volg je tot hij met de Mussel Aa overgaat in de Westerwoldse Aa. Via het Veendiep kom je vervolgens terug op het B.L. Tijdenskanaal.

De route kan aangevangen worden bij het B.L. Tijdenskanaal, ter hoogte van de kanosteiger bij de Vriescheloostersluis. Er is daar voldoende parkeergelegenheid in de berm langs de weg. De kanosteiger hoort bij het overdraagpunt voor de sluis. Start zuidwest-waarts, richting de Veendijksbrug. Die brug passeer je voor je rechtsaf gaat bij de opvallende Noabers Badde brug. Deze brug verbindt drie punten over het water.

Je volgt nu het Mussel-Aa-kanaal, dat ondanks de rechte lijnen die het trekt door het landschap, steeds natuurlijk wordt. Waar de begroeiing zover over het water reikt dat je moet sturen, vind je een kanosteiger tussen het groen. Daar moet de dijk met zandweg worden overgestoken naar de Ruiten Aa, die hier als een klein beekje kronkelend zijn weg vervolgt.

De vrije loop van de beek kan gevolgd worden door het oude essenlandschap, met weitjes op de oevers, afgebakend door houtwallen. Over het water hangen wilgentakken en langs de oevers groeit riet. Een aantal vervaldrempels zorgen voor wat versnelling in het water. In de meeste gevallen kunnen de drempels in het midden van het beekje gepasseerd worden.

De Ruiten Aa en Mussel Aa komen samen in de Westerwoldse Aa bij Wessinghuizen. Er volgt nog een mooi stuk tot Wedde waar het Huis te Wedde vanaf het water kan worden gezien. Vlak voor Wedderveer passeer je de spinnenkop. Dit is een kleine houtzaagmolen. die in 1938 werd gebouwd. Vlug erna passeer je Camping Wedderbergen, die aan het water ligt.

Vóór je op het gekanaliseerde vervolg van de Mussel Aa komt, buig je af naar rechts op het Veendiep. Dijken aan weerszijden leiden de beek, die de verbinding vormt tussen de Westerwoldse Aa en het B.L. Tijdenskanaal, in een steeds rechter kanaal. IJssalon en Lunchroom Veendiep is een mooie tussenstop voor een onderbreking.

De volgende schutsluis kan je mogelijk gewoon doorvaren, als de deuren op staan. Anders moet je even overdragen om weer op het het B.L. Tijdenskanaal te komen. Daar ga je opnieuw zuidwest-waarts, om weer bij de Vriescheloostersluis uit te komen waar je begonnen bent. Ook aan deze kant van de sluis vind je een kanosteiger op de rechteroever.

Deze route is beschreven in het boek Kanoparadijs Nederland. Bestel ‘m hier.